Bilarna är produktplacerad i film

Filmbranschen har tagit en hel del stryk när det kommer till intäkter från sina filmer med tanke på en allt ökande piratkopieringen och delningen av filmer olagligt på nätet. Så det är egentligen inte så förvånande att man försöker tjäna in pengar på andra sätt i stället – såsom att låta företag få betala för att ha sina produkter synliga i filmen genom produktplacering.

Produktplacering i film blir allt vanligare och den absolut vanligaste produktplaceringen är bilen som huvudrollskaraktärerna kör omkring i. Ett bra exempel på sådan produktplacering är från filmen Tomorrow Never Dies med Pierce Brosnan i huvudrollen som den hårdnackade agenten 007. Här ser vi ett klipp:

BMW. Sista biljakten i filmen är med BMW. Men det är inte första gången i filmen som man har produktplaceringar från detta märke. Något som man skriver om i Dagens Nyheter är hur biltillverkaren år 1997, när filmen kom, ville visa världen hur man nu börjat tillverka motorcyklar. Därför, föga förvånande, så såg vi såklart James Bond på just en sådan cykel i en annan jakt. Men viktigaste för regissören är såklart inte att produktplaceringen varit dyr, utan att den är rätt för karaktären – James Bond passar i BMW, men skulle nog inte passa lika bra i en mindre cool Folkvagnsbubbla!