Filmen som blev för mycket för Putin

Det finns fortfarande filmer som gör politikerna nervösa. En av de senaste är den ryska filmen Leviathan. Filmen har fått många priser utomlands, men har också kritiserats av den ryske kulturministern.

En av de mest framgångsrika filmerna – åtminstone när det kommer till priser och hyllningar i pressen – var Andrej Zvjagintsevs Leviathan. Filmen var nominerad till en Oscar för bästa utländska film, men fick se sig slagen av polska Ida. Däremot fick den pris för bästa manus vid 2014 års filmfestival i Cannes, och en Golden Globe för bästa icke engelskspråkiga film. Andra utmärkelser den fick var:

Förlagor

Leviathan handlar om Kolya, spelad av Aleksej Serebrjakov. Han är en skicklig mekaniker, som dock är arbetslös, och i likhet med de andra boende i den lilla staden på Kolahalvön, dricker alldeles för mycket vodka. Problemen för Kolya börjar när borgmästaren i staden försöker expropriera hans egendom, och Kolya begär hjälp av en vän som är toppadvokat i Moskva. Hur det hela slutar ska vi inte avslöja här.

Man skulle kunna tro att Leviathan framför allt är en film inspirerad av den dagsaktuella ryska politiken – huvudrollsinnehavaren Aleksej Serebrjakov har t.ex. lämnat landet, och bor numera i Kanada. Men faktum är att regissören och manusförfattaren Andrej Zvjagintsev hämtat inspiration från många håll. En viktig inspirationskälla var berättelsen om Job i Gamla testamentet, mannen som blev plågad av gud för att testas. Enligt svenska Wikipedia har även kyrkofadern Augustinus tankar, som utvecklas i De civitate Dei (Guds stad), om förhållandet mellan värdslig och religiös makt, inspirerat manus.

Den främsta inspirationskällan är dock, något förvånande, amerikansk. Faktum är att Zvjagintsev funderade på att låta filmen utspela sig i USA, men ändrade dig. Historien som till stor del ligger till grund för Leviathan är den om Marvin Heemeyer, en svetsare boende i Grand Lake, Colorado, och som under sin levnad var inblandad i flera tvister med de lokala myndigheterna. Efter att bygglov beviljats för en cementfabrik precis bredvid hans verkstad i närliggande Granby köpte han en bulldozer, som han under ett och ett halvt år bepansrade med plåt och cementskivor.

4 juni 2004 körde Heemeyer med sin bulldozer genom väggen på sin f.d. verkstad, som han hade sålt. Han fortsatte sedan med att demolera cementfabriken, stadshuset, lokaltidningens redaktion och ett hus tillhörande änkan efter en domare som dömt mot honom. När bulldozern fastnade i källaren på en järnaffär som också demolerades sköt Heemeyer sig själv med ett vapen som han hade med sig i förarhytten. Detta var med största sannolikhet planerat i förväg, eftersom han inte kunde ta sig ut ur bulldozern. Bepansringen var i vägen.

Kritik från myndigheterna

Levithan finansierades till 35 % av det ryska kulturdepartementet, men myndigheten har i efterhand varit kritisk mot filmen. Kulturministern Vladimir Medinski har berömt filmens hantverksmässiga kvaliteter, men också sagt att filmen ger en falsk bild av ryssar. Bland annat tycker han att det svärs för mycket i filmen.

Metropoliten över Murmansk och Montjegorsk, det stift som filmen utspelas i, har dock sagt att filmen ställer viktiga frågor som situationen i landet, detta trots att filmen är mycket kritisk mot kyrkliga ledare.