Frost 2

Disneys Frost är den mest inkomstbringande animerade filmen någonsin, alla barns och många feministers favoritfilm. Nu står det klart att det blir en uppföljare. Yey!

Filmen Frost är löst baserad på H.C. Andersens Snödrottningen, som faktiskt filmades i Sovjetunionen 1957. Disney hade länge planer på att göra en film baserad på en eller flera av Andersens sagor. Man gjorde dock inte slag i saken förrän i slutet på 80-talet, när arbetet med Den lilla sjöjungfrun inleddes. Snödrottningen hade varit på tal redan på 30-talet, men bedömts vara svår att anpassa till en samtida publik.

Efter succéerna på 90-talet med bl.a. just Den lilla sjöjungfrun plockades gamla skisser fram ur arkiven igen. Chris Buck, som regisserat Disneys version av Tarzan och arbetat som animatör på Den lilla sjöjungfrun och Micke och Molle, rekryterades tillbaka till Disney från Sony, och tilldelades regissörsuppdraget tillsammans med Jennifer Lee, som skrivit manus till Röjar-Ralf.

En ny succé?

Jennifer Lee är den första kvinna som regisserat en långfilm från Walt Disney Animation, och det märks i Frost. Det feministiska budskapet går inte att ta miste på, och många har också tolkat det som att filmen stödjer HBTQ-personer som vill komma ut.

Uppgiften om att det blir en uppföljare till filmen som visade att feminism i allra högsta grad är kommersiellt gångbart kommer ursprungligen från Kristen Bells twitterkonto. Bell gör rösten till den ena av systrarna, Ana, i originalfilmen. Lee och Buck kommer att regissera återigen, och Peter del Vecho kommer att regissera. Hur många av karaktärerna som vi kommer att återse är i dagsläget inte klart.

Det hör inte till vanligheterna att Disney gör uppföljare av denna typ, även om det inte är första gången det händer. Kanske hoppas man att Frost 2 ska vara lika framgångsrik som Toy Story 2, en film som av många anses vara bättre än ettan. Det är kanske svårt att uppnå, inte minst med tanke på Frosts monumentala succé. En högtidsstund för alla som gillade ettan kommer nog Frost 2 att bli, det är säkert.