Gå på utomhusbio i sommar

Att bio är en höst- och vinteraktivitet är inte längre sant. Något som blir allt vanligare är att flytta filmtittandet utomhus till en park och picknicka i kvällssolen. Eller varför inte köra till en drive-in-bio med bilen eller båten, för den som vill ha lite mer variation i sitt biotittande.

 

pexels-photo-325521Bio behöver inte nödvändigtvis inte symbolisera att visas inomhus i en traditionell salong med popcorn och varma chips. I en tidigare artikel kan man läsa om hur det snart ska bli möjligt att se nya biofilmer direkt på sin hemmabio. Något som blivit allt vanligare är även utomhusbio. Med sommaren på ingång öppnar massor av städer upp för utomhusbio i parker och på offentliga platser. Enligt Expressen är det en bioaktivitet många gillar eftersom det ofta känns mer socialt att sitta i gräset utomhus än i en tyst och mörk biosalong. Det blir en helt annan fokus på gemenskap, då ofta gamla filmer och klassiker visas på duken. Det är även mer tillåtande att sitta och småprata under en utomhusbio då avstånden mellan sällskapen är större, dock gäller det såklart att alltid visa respekt för sina medtittare, man är ju faktiskt där för att se filmen.

 

Tips för den som vill gå på utomhusbio

Trots sommarvärmen kan det bli kallt på kvällen och därför bör man som biobesökare tänka på att ta med sig en extra tröja eller jacka, så att man slipper frysa. Något att sitta på som bekväma tältstolar eller en filt att sträcka ut sig på är även bra då det oftast inte finns. Ett tips är att samtidigt som bion duka upp en sommarpicknick med något gott att äta till filmen. Eftersom man aldrig vet hur den svenska sommaren ter sig kan det även vara en god idé att ta med ett paraply, eller ett parasoll om bion visas under dagtid och solen ligger på allt för starkt. Utomhusbio finns på de flesta ställen runt om i landet. I Stockholm ordnas det exempelvis årligen i Rålambshovsparken som ligger nära Thorhildsplan och Rådhusets T-banestationer. I år sker utomhusbion mellan 16-20 Augusti från och med klockan 18.00. Mer information om filmer som kommer att visas kan man hitta på Stockholm filmfestivals hemsida inom kort. I Göteborg anordnas utomhusbio årligen på Kronhusgården som har öppet samma helg.

 

Drive-in-bio

pexels-photo-132821Ett alternativ till den som inte vill sitta utomhus men ändå få ett miljöombyte är att åka på drive-in-bio. Drive-in-bio har funnits i över 100 år i USA, men är inte lika vanligt i Sverige eller som utomhusbio i parker. Dock har det börjat synas på olika håll, speciellt i storstäderna eller i samband med stadsfestivaler och andra arrangemang. Fördelarna med att se på film från bilen är att man kan prata ostört och kommentera filmen, utan att behöva tänka på grannar. Å andra sidan kan man även få total tystnad och slippa sorl. Dessutom finns inget dåligt väder som hindrar biotittandet. Något som även anordnades i Härnösand år 2016 är drive-in-bio som var tillgängligt för båtar, vilket blev mycket populärt och lockade många.