Ghostbusters – med eller utan kvinnor

Det har talats en tid om ny Ghostbusters-film, med fyra kvinnliga spökjägare. Nu verkar det som det kommer ytterligare en film, med fyra män i huvudrollerna.

Internet kan ha stor betydelse för filmutveckling. Det var online som filmidén Snakes on a Plane skapades, och Iron Sky finansierades delvis genom crowdfunding. För det mesta är det positivt – ju fler filmer som görs, desto bättre. Men ibland blir man en aning tveksam.

Ghostbusters är en av 80-talets kultigaste actionkomedier, som även resulterade i en tecknad tv-serie, en serietidning, leksaker och tv-spel. Den ursprungliga filmen hade premiär 1984, och det dröjde till 1989 innan uppföljaren kom. Regissören Ivan Reitman och manusförfattarna Dan Aykroyd och Harold Ramis var nämligen skeptiska, eftersom de ansåg att den första filmen bildade en enhet helt på egen hand. De föll dock till föga, till slut.

I höstas kunde vi så läsa på nätet att det skulle komma en tredje Ghostbusters-film, med kvinnliga skådisar i huvudrollerna, regisserad av Paul Feig och med manus av Katie Dippold. Spekulationerna gick genast varma om vilka som skulle spela dessa fyra badass-kvinnor. Kanske Kristen Wiig, Melissa McCarthey, Emma Stone eller några helt andra.

Två Ghostbusters

Och sen fanns det andra som inte var lika förtjusta. Man kan jämföra detta med när det blev känt att Alexander Karim skulle spela Vanheden i den nya Jönssonligan. Det spelade ingen roll att Ulf Brunnberg tyckte att det var ett utmärkt val, folk blev upprörda ändå. Bill Murray, som sagt att han vägrar medverka i en uppföljare, kunde utan problem lista fyra lämpliga kvinnliga skådisar som kunde ta på sig overallerna. Men för många där ute i stugorna var det otänkbart med kvinnliga Ghostbusters.

Därför verkar det nu som vi får två Ghostbusters-filmer. Dels Feigs och Dippolds version, som kanske kommer att bli en regelrätt uppföljare, och dels en reboot som redan har jämförts med Batman Begins, och som kommer att handla om fyra manliga spökjägare. Av allt att döma är Channing Tatum och Chris Pratt inblandade i detta projekt, men det är oklart i vilka roller, kanske är de enbart exekutiva producenter.